Workshop Trauma opstellingen

 

Een traumaopstelling begint met een korte inleiding op je vraag of verlangen. In dit voorgesprek kijken we naar de aanleiding van je vraag of verlangen en naar belangrijke gebeurtenissen in je gezin van herkomst. Traumaopstellingen richt zich primair op de innerlijke beleving van de vraagsteller.

Wat iemand voelt over een vraag, of een verlangen staat centraal.


Het resultaat
Het trauma integreren en een plek geven, waardoor de zielsverbinding hersteld wordt en je weer voluit in het leven kunt staan.

Redenen om deel te nemen aan de workshop.

• Er speelt een vraag waarvan je weet/vermoedt dat er een traumatische component in aanwezig is

• Professionele interesse

• Onverklaarbare ziektes

• Moeite hebben om je te hechten/verbinden.

• Voorouders hebben die slachtoffers zijn van oorlog of ander geweld.

• Het gevoel hebben dat je belemmerd wordt om voluit te leven.

• Je draagkracht graag wil vergroten.

• Meer lichaamsbewustzijn ontwikkelen.

Privacy

Gezien de aard en de intensiteit van de methode wordt van de deelnemers respectvoor elkaar en elkaars privacy gevraagd. Als de gegevens die men in wil brengen privacygevoelig zijn, kunnen we vooraf overleggen hoe de informatie en de vraag‘geanonimiseerd’ kunnen worden.

Een trauma ontstaat omdat je een heftige situatie niet kunt verwerken. Dat kan een groot verlies zijn, een bewuste of onbewuste emotionele kwetsing of een levensbedreiging. Sommige diepe trauma’s worden veroorzaakt door problemen die van generatie op generatie worden voorgezet. De volgende vragen en thema’s zijn uitermate geschikt om in een traumaopstelling te behandelen:

• Ik zie een patroon van ziekte, van moeheid, angst in mijn familie

• Ik kan mijn plaats in mijn familie, in de samenleving niet vinden

• Ik heb het gevoel dat ik er nooit helemaal bij ben

• Ik heb geen toegang tot mijn levenskracht, mijn creativiteit

• Lichamelijke klachten waarvoor geen medische oorzaak is te vinden is.

Basisinzichten

Door het trauma deelt de ziel zich in drie delen, een getraumatiseerd deel, een overlevingsdeel en een gezond deel.

Het getraumatiseerd deel is het deel wat stil blijft staan in de tijd waarin het trauma plaats vond. H et lichaam bevriest als het ware voor een gedeelte, waardoor het trauma niet kan oplossen en de fysieke klachten zich blijven herhalen. Dit deel zoekt steeds naar een uitweg en kan steeds weer opnieuw opgerakeld worden.

Het overlevingsdeel is het deel dat net zolang in stand blijft tot het trauma geïntegreerd is. In de tussen tijd zorgt het vooral voor ontkenning en verdringing van het trauma. Dit deel kan nare gevoelens buiten de deur houden door heel hard te werken, door het ontlopen van verantwoordelijkheid, verslaving, of negativisme en cynisme. Een overlevingsmechanisme is altijd alert om in te springen waar ‘gevaar’ dreigt.

Het gezonde deel is het deel dat met vertrouwen de wereld inkijkt, zijn wensen volgt, doelen ontwikkeld en los is van afhankelijkheden. Het herkent de overgenomen, niet eigen gevoelens en voelt zich daar vrij van. De eigen gevoelens zijn belangrijk en er is een match met anderen en hun gevoelens. Kortom het lichaam is weer een gezond huis voor de eigen ziel.

Waar

Trainingscentrum Ter Mare

Termaar 110

6269 AJ Margraten

Door Wie

Christien Eck en Thea Geurts

Voor meer informatie en/of inschrijving

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel.0648752117

of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 043-4583418